Tack vare 23 nationaliteter kan fabriken i Vrigstad växa

Utan de nya svenskarna skulle OBOS inte kunna växa i takt med marknaden. – De tryggar jobben inom koncernen, säger Johan Palmberg, chef för fabriken i Vrigstad.

Koncernen expanderar

Alla tre produktionsenheterna inom koncernen expanderar tack vare ökat byggande. Och det är bara början. Sverige ska få 700 000 nya bostäder fram till 2025.

– Vi kan välja att se dem som kommer till Sverige som en resurs, säger Johan som tycker att det är en självklarhet.

– Vi behöver fler medarbetare och även på landsorten börjar det att bli brist på arbetskraft.

Istället för att vänta på att politikerna ska besluta om snabbspår, nya regler och på att de nyanlända ska slutföra SFI och lära sig svenska, går OBOS händelserna i förväg.

– Vi har plockats fram enklare ingångsjobb och anställt en egen SFI-lärare, berättar Johan.

Undervisning i svenska

Erfarenheten från invandringen på 1960-talet är att människor lär sig språket snabbare i arbetet än vid skolbänken. Med en kombination är mest effektivt. Satsningen med undervisning i svenska startade i våras. Erfarenheterna är goda och det har visat sig att flertalet som kommit hit inget hellre vill än att arbeta och göra rätt för sig. Vissa är beredda att jobba gratis bara för att visa vad de går för. Då får Johan förklara det svenska systemet med lagar och kollektivavtal. Jobba gratis, det är inte aktuellt, men däremot behöver fler anställas med avtalsenliga villkor. 

Bland de nyanställda finns även erfarna yrkesmän, bland annat en VVS-montör från Pakistan och målare från Syrien. Även de som saknar tidigare erfarenhet är beredda att satsa för att lära sig. 

Lilla Vrigstad och hela Sävsjö kommun har tagit emot förhållandevis många nyanlända. Det syns på husfabriken där chefen nästan är som generalsekreteraren i FN. I personalen finns 23 nationaliteter och fler lär det bli.

– Hela organisationen tjänar på mångfald. Vi behöver män och kvinnor, unga och äldre, med olika erfarenheter. Organisationen blir mer harmonisk och vi får tillsammans en bredare kompetens, säger Johan.

Dela detta

Fler nyheter

2019-03-15

OBOS sponsrar Svenska Skidspelen i Falun den 16-17 mars

Den 16–17 mars 2019 hålls Coop FIS Cross County World Cup i längdskidåkning i Falun, där OBOS kommer att vara officiell eventsponsor för tredje året i rad. Eventet gästas dessutom av de nyblivna världsmästarna från VM i Seefeld.

2019-02-15

OBOS lägger bud på SBC

OBOS erbjuder 25 kr per aktie i SBC Sveriges Bostadsrättscentrum AB (publ).

2019-01-29

Bra bostadsförsäljning för OBOS under 2018

OBOS-koncernen avslutar ett bra säljår för nya bostäder. I Norge såldes nästan 20 procent fler lägenheter än året innan medan den svenska verksamheten gick tillbaka i förhållande till föregående år, men mindre jämfört med branschen i stort.

2019-01-27

”Tar frågan om en hållbar bostadsmarknad på allvar”

OBOS Sverige ger en kommentar till utnämningen av Per Bolund (MP) till ny bostadsminister.

2019-01-22

Byggstart av nya OBOS-villor i Värnamo

Projektet Nöbbele Park med tio friliggande villor har mötts av en god försäljning sedan säljstarten i oktober, vilket gör att OBOS nu kan byggstarta.

2019-01-22

Säljstart för bostadsrätter nära centrala Falun

Surbrunnshagen är ett nytt bostadsområde i övre Norslund, nära både natur, handelsområden och Falu lasarett. Bostadsområdet kommer när det är helt utbyggt att bestå av cirka 350 bostäder – och OBOS är först ut med 18 radhus i Brf Högbobäcken.

2019-01-22

OBOS bygger hus från SmålandsVillan i Vaggeryd

OBOS bygger 7 nya hus från SmålandsVillan med sjönära läge 20 minuter från centrala Jönköping.

2019-01-15

Säljstart för Brf Eken i Lerum

12 lägenheter i ett kvarter med villakänsla säljstartar i slutet av januari 2019.

2018-12-27

Antalet nybyggda bostäder minskar

Under de tre första kvartalen 2018 minskade antalet nybyggda bostäder i Sverige med 16 procent jämfört med samma period 2017. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån som bostadsutvecklaren OBOS har sammanställt.

2018-12-21

OBOS och Riksbyggen samarbetar i hyresrättsprojekt i Trollhättan

I Hälltorps gård, Trollhättan, kommer OBOS Sverige och Riksbyggen att gemensamt uppföra 84 hyresrätter. Samarbetet sker genom ett gemensamt ägt bolag och byggstarten är planerad att ske under andra kvartalet 2019.

2018-12-14

OBOS är Årets idrottssponsor 2018

Sport & Affärer har utsett OBOS till Årets idrottssponsor, där koncernens satsning på titelsponsorskap i OBOS Damallsvenskan uppges i motiveringen.

2018-12-13

OBOS bygger Smålandsvillor i Pukavik

Med ett läge bara 100 meter från havet växer ett nytt OBOS-projekt fram mellan Sölvesborg och Karlshamn. Här planeras det för fem villor från OBOS dotterbolag SmålandsVillan.

2018-11-20

Ny kvalitetsmärkning för trygga bostadsrättsprojekt

OBOS Sverige, JM, Veidekke Bostad, Skanska, Peab, Besqab och Bostadsrätterna bildar tillsammans Trygg Bostadsrättsförening – en kvalitetsmärkning som stärker konsumentskyddet på bostadsrättsmarknaden.

2018-11-08

OBOS startar byggnationen av Brf Gläntan 2

Nu drar byggnationen av de 20 bostadsrätterna igång i Lappstan på Skönsmon i Sundsvall.

2018-11-07

Byggstart av Brf Lokstallet 2 i Vännäsby

Första husleveransen beräknas i slutet av mars 2019.

2018-10-30

OBOS köper aktier i JM

OBOS har förvärvat 10,7 procent av aktierna i JM.