Hoppa till innehåll
Logga för LFM30

OBOS med i plan för snabbare klimatomställning i Malmö

Initiativet LFM30 ska hjälpa Malmö att nå klimatneutralitet till år 2030.

Publicerad:
fredag 24 maj 2019

Byggsektorn står idag för mer än 20 procent av Malmös totala miljöpåverkan och byggtakten är fortsatt hög. Samtidigt har kommunfullmäktige angett att Malmö ska nå klimatneutralitet till år 2030. Som ett led för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor har därför den lokala färdplanen LFM30 grundats av initiativtagarna Sveriges Träbyggnadskansli, Midroc Properties, Otto Magnusson Bygg, Wihlborgs och Malmö Stad. Hittills har 46 byggaktörer anslutit sig till initiativet – däribland OBOS.

- OBOS bygger bostäder i hela landet och under 2018 var vi faktiskt verksamma i 165 av 290 kommuner, säger Anders Borgqvist, regionchef på OBOS. I Malmö bygger vi bland annat cirka 200 nya bostäder i vårt projektområde Tygelsjö. Som en av de stora bostadsutvecklarna i landet är LFM30 ett minst sagt viktigt initiativ för oss att delta i.

De aktörer som väljer att ansluta sig till initiativet förbinder sig att stödja och implementera sex strategier som tillsammans bidrar till byggnation som präglas av långsiktighet, smarta energilösningar och miljöanpassade materialval. Genom dessa strategier och med det övergripande målet att all nybyggnation, ombyggnation, underhåll samt infrastruktur ska vara klimatneutral i linje med Agenda 2030, ska färdplanen gå från idé till verklighet.

- En viktig strategi i OBOS miljöarbete är att vi bygger i trä som ju binder koldioxid samtidigt som det är förnybart, säger projektutvecklare Eva Dahlgren. Vi förhåller oss också till ett flertal hållbarhetsinitiativ varje gång vi startar ett nytt bostadsprojekt. Det ska bli spännande att se vilka insikter vi kan få genom LFM30 och hur vi kan bidra till ett mer hållbart Malmö.

Färdplanen LFM30 har väckt intresse hos bland annat bostadsminister Per Bolund och presenterades på stadsbyggnadskonferensen Urban Innovation i Malmö den 15 maj.

- Det känns roligt att vi redan har 46 anslutna aktörer till LFM30, säger Carl Wangel, kommunikationschef på Sveriges Träbyggnadskansli. Genom initiativet planerar vi för 15 byggstartade, klimatneutrala spetsprojekt inom de närmaste fem åren – varav OBOS kommer att ansvara för åtminstone ett.

Läs mer om LFM30.

För mer information

Anders Borgqvist, regionchef OBOS
Tel: 010-434 12 01
anders.borgqvist@obos.se

Carl Wangel, kommunikationschef Sveriges Träbyggnadskansli
Tel: 08-762 72 72
carl.wangel@trabyggnadskansliet.se

Relaterade

OBOS gör framsteg inom klimat och kundnöjdhet

Bostadsutvecklaren och medlemsorganisationen OBOS publicerar idag sin hållbarhetsredovisning för 2021, omfattande bolagen OBOS Sverige, OBOS Kärnhem och OBOS Nya Hem. I redovisningen presenteras bland annat en positiv trend gällande samtliga intensitetstal för fabrikerna i Vrigstad och Myresjö.
tjejer som plockar skräp

OBOS ingår i samarbete med organisationen Städa Sverige – bidrar under 2021 till en bättre miljö i Tygelsjö och Täby

Bostadsutvecklaren OBOS ingår i samarbete med organisationen Städa Sverige, med syfte att stödja föreningslivet och göra en insats för miljön på de orter där OBOS utvecklar bostadsprojekt. Först ut under 2021 är aktivering för idrottsföreningar i Täby, Stockholm samt Tygelsjö i Malmö. Under 2022 fortsätter samarbetet i nya bostadsområden och med nya idrottsföreningar.
Helikoptervy över OBOS förskola med lekplats och solceller på taket

OBOS lanserar Svanenmärkt och klimatoptimerat förskolekoncept

Bostadsutvecklaren Obos lanserar en ny typ av förskola som är Svanenmärkt och optimerad för solcellsanvändning. Förskolekonceptet Start Learning har tagits fram i samarbete med White Arkitekter och presenteras i ​Obos hållbarhetsredovisning som släpps den 8 april.