Full fart i Färjestaden

Från att ha varit ett lite sömnigt färjeläge vaknade Färjestaden till liv när Ölandsbron invigdes på 1970-talet. Villabyggandet fullkomligt exploderade och skapade en ort som mest bestod av villaområden. Idag har Färjestaden fått nytt liv. Vi tog ett snack med två av nyckelpersonerna i arbetet med att skapa det nya Färjestaden: stadsarkitekt Marie-Christine Svensson och näringslivsutvecklare Susanne Bredesjö Budge, båda på Mörbylånga kommun.

En attraktiv plats

Tack vare sin roll som knutpunkt till fastlandet har Färjestaden alltid varit en viktig plats, och intresset för att bo här har hållit i sig, berättar stadsarkitekt Marie-Christine Svensson.

– Det är väldigt populärt att bo här. Läget, de vackra solnedgångarna och närheten till Kalmar, dit du dessutom både kan åka buss och ta cykelfärjan, är oerhört attraktivt. Dessutom ser vi att allt fler kommer hit på besök, Färjestaden har fått ett gott rykte.

Och att jobba på

Fortfarande pendlar många i Färjestaden till jobb i Kalmar. Men även detta börjar förändras, berättar näringslivsutvecklare Susanne Bredesjö Budge.

– Ja, det är fortfarande fler som pendlar ut än in, men ganska många gör tvärt om. Vi har jättelåg arbetslöshet i kommunen, bara 4-5%.

Kockar och lärare är två exempel på yrken där personal är en bristvara, men även personal inom olika tekniska yrken är eftertraktat. Och för dig som vill jobba på distans finns stora möjligheter.

– Vi har väldigt bra fiberutbyggnad, sådant skapar möjligheter vi inte ens tänkte på för 10-15 år sedan. Men jag tycker vi är duktiga på att hänga med i utvecklingen, säger Susanne.

Fokus på lägenheter, mötesplatser och arbetsplatser

Just nu byggs det mest överallt i Färjestaden. Fler typer av bostäder ligger högt på agendan, berättar Marie-Christine Svensson:

– Det är ett väldigt tryck på lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Vi behöver skapa ett mer differentierat bostadsutbud, för alla livets behov.
Men det handlar också om att ge Färjestaden mer stadskaraktär, med ett mer attraktivt, centrum med fler naturliga mötesplatser. Och plats för fler verksamheter.

– Ja, här ska man inte bara bo och sova. Vi planerar för hela livet, förklarar Marie-Christine.

Aktiva och företagsamma invånare

I Färjestaden finns alla möjligheter till en aktiv fritid, inte bara ute i den vackra naturen.

– Här finns många idrottshallar, massor av gym och ett otroligt rikt föreningsliv, berättar Susanne Bredesjö Budge.

Företagsklimatet verkar det heller inte vara något fel på. Drygt hälften av Mörbylånga kommuns företag finns i Färjestaden. De allra flesta är småföretag – och de blir allt fler.

– Ölänningarna har alltid varit både kreativa och företagsamma, konstaterar Susanne.

hållBARplats Järnvägsgatan

Alldeles i utkanten av Färjestaden, vilket Marie-Christine Svensson påpekar inte alls är särskilt långt från centrum hittar vi nybyggnadsprojektet hållBARplats Järnvägsgatan. Här, i gröna omgivningar, planeras det för bostäder av alla slag. Det första projektet med 16 lägenheter är redan inflyttat. Härifrån finns det gott om cykelvägar som smidigt tar dig till centrum, till Ölands Köpstad, till havet – rakt ner i sjön som Marie-Christine säger – eller ut i naturen. Arbetet med områdets egen förskola är också igång, den beräknas vara klar 2020/2021. Marie-Christine och hennes kollegor har föreslagit att förskolan ska heta Salamandern, det finns en naturlig anledning till det.

Naturvärden kräver omsorgsfull planering

Området är nämligen befolkat av större vattensalamander, en skyddad art som kommunen fått ta hänsyn till i planen för området. Något som också kommer bli till glädje för människorna som flyttar in, eftersom det innebär den angränsande naturen kommer att sparas i sitt ursprungliga, vilda skick, berättar Marie-Christine.

– Till exempel kommer all dagvattenhantering att ske i öppna system, med bäckar och dammar, så området kommer att kännetecknas av både blått och grönt. Det kommer att bli väldigt, väldigt fint!

Ljus framtid i sikte

Färjestaden har en ung befolkning med mycket barn, och skolfrågan har länge varit en utmaning för kommunen, men nu ser en lösning ut att finnas inom räckhåll.

– Projekteringen för en kommunal högstadieskola är igång, och en ny friskola (F-9) öppnar i höst, berättar Susanne Bredesjö Budge.

Både Susanne och Marie-Christine är eniga om att framtiden för Färjestaden ser ljus ut.

– Ofta sägs det ju att det är så besvärligt med förändringar, men det gäller inte här. Invånare, politiker, näringsliv och myndigheter: alla delar samma önskan om att skapa ett ännu mer attraktivt Färjestaden, konstaterar Marie-Christine Svensson.

Marie-Christines smultronställe

Dämmet: ett grönområde norr om hamnen med full utblick över vattnet. Här finns dammar fulla av fåglar, gamla sjöbodar, gångvägar och en hundrastgård. Ursprungligt på ett härligt sätt!

Susannes smultronställe

Alla våra fantastiska vandringsleder där bebyggelsen känns långt borta även om den inte är det. Perfekt avkoppling i vår uppkopplade vardag.

Projekt

Slutsålt

Brf Längtan

Mörbylånga, Färjestaden

  • Kommun Mörbylånga
  • Antal bostäder 22 par- och radhus
  • Boarea 58-93 kvm
  • Inflyttning Prel. vintern 2020/2021
  • Upplåtelseform Bostadsrätt
Läs mer