Ett småskaligt område med ett exceptionellt läge

Ungefär två kilometer söder om Växjö centrum i naturskön miljö vid Södra Bergundasjöns strand växer nu Torparängen fram. Totalt kommer här att byggas uppemot 300 bostäder för alla skeden i livet. Kristina Thorvaldsson, projektledare för stadsutveckling på Växjö kommun berättar mer om ett bostadsområde skapat med kärlek in i minsta detalj.

Fotbollsklubbens flytt blev startskottet

Många växjöbor förknippar Torparängen med odling tack vare kolonilotterna i området – och med fotboll förstås. Här låg ju fotbollsplanen med samma namn och det var när Växjö BK bestämde sig för att samla ihop hela sin verksamhet på Sportfältet som kommunen fick tillbaka marken och planeringen för området kunde starta. I januari 2017 godkändes detaljplanen – och Torparängens nya liv kunde börja.

Kristina Thorvaldsson

– När området står klart kommer här att finnas såväl radhus som parhus och flerbostadshus. Det befintliga koloniområdet kommer att finnas kvar och integreras med parken vi bygger i området, berättar Kristina.

Vacker och varierad natur

Torparängen ligger vackert på en höjd som sluttar ner mot Södra Bergundasjön. Runt hela sjön löper en populär promenadväg och i omgivningarna finns både vacker lövskog, gammal jordbruksmark och granskog. Här finns också fornlämningar i form av hällkistor, som visar att området har en lång tradition av att vara en uppskattad boplats. Precis som hela Teleborg har ju även detta område en gång ingått i Teleborg slotts ägor vilket också lämnat spår i form av stenrösen, igenväxta betesmarker och ett stort antal körsbärsträd.

– En viktig del av projektet är att bevara den värdefulla naturen så långt det bara är möjligt, till och med de gamla körsbärsträden, säger Kristina.

Ett läge för alla

Torparängen ligger på bekvämt cykelavstånd från centrum, och vill du inte cykla går det lika bra att ta bussen. Till universitetet är det ännu närmare, och du har all service du behöver i vardagen inom räckhåll. Grundskola finns tvärs över vägen, och områdets egna förskola öppnar hösten 2019, berättar Kristina. Tack vare det breda utbudet av bostäder ser Kristina att såväl unga familjer som singlar och seniorer kan hitta hem här. Största delen av bebyggelsen kommer att hållas låg för att skapa ett småskaligt, mysigt område.
– Vårt mål har hela tiden varit att hålla en hög nivå på arkitekturen, med krav på kvalitet och mycket kärlek i detaljerna även när det kommer till de allmänna ytorna, förklarar Kristina.

Med alla möjligheter till ute-njut

Torparängen är också ett givet val för den som uppskattar att vistas utomhus. Här finns härliga promenadstråk och närheten till sjön ger möjlighet till båtliv och fiske – och inom en snar framtid kommer du också att kunna ta dig ett svalkande dopp. Kristina berättar att kommunen håller på att restaurera sjön för att kunna återställa vattenkvaliteten, och det planeras även för en egen badbrygga i området. Och så har hon ett utmärkt tips för söndagsutflykten.

– Cykla vackra Växjö Runt, en 4,2 mil lång tur som går runt hela stan. Du startar nere vid sjön och passerar sedan alla naturreservat och alla våra sjöar. Ta med dig eget fika, eller stanna till på något av alla ställen efter vägen, varför inte Anaby herrgård eller Kronobergs slottsruin?

Vill du flytta till Kv London 2?

Gör intresseanmälan nu för att få all information

Projekt

Försäljning pågår

Kv London

Växjö, Torparängen

  • Antal bostäder 5 radhus
  • Pris Från 4 095 000 kr
  • Inflyttning Direkt!
Läs mer