Äppelkakan: en skånsk tradition

Det är inte mycket som slår en klassisk skånsk äppelkaka. Denna utsökta efterrätt finns i många olika varianter, och har lång historia. Faktum är att en version fanns med redan i Cajsa Wargs kokbok Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimber från 1755. Då löd receptet på Rifwen äple-kaka så här:

Rifwen äple-kaka

Skala äpplen och riv dem på ett rivjärn, blanda dem sedan med socker efter behag och riv lite limpbröd. Smörj sedan en form med smör och strö först i botten ett finger tjockt av brödet. Häll med en sked lite skirat smör därpå och sedan ett varv med äpplen. Fortsätt så tills kakan blir så hög som man önskar. Överst ska det vara bröd. När smör hällts över sista brödvarvet, så hälles lite vin överst, så pass att kakan inte blir för torr, ej heller får för mycket vätska. Låt den sedan gräddas.

Prova gärna om du vill, men vi satsar nog på ett lite säkrare kort. Här kommer ett enkelt och jättegott recept.

Äppellundens äppelkaka: 8 bitar
10 skivor kavring
2 äpplen
125 g smör
0,5 dl strösocker
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
2 1/2 dl äppelmos
vaniljsås till servering

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Mixa kavringen till smulor i en matberedare. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor.
  • Stek brödsmulorna med kryddorna i smöret, lägg med sockret på slutet.
  • Varva bröd, äppelmos och äpplen i en ugnssäker form – bröd underst och överst.
  • Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
  • Servera kakan ljummen – med massor av vaniljsås!

Projekt

Slutsålt

Brf Äppellunden

Tygelsjö, Tygelsjö Väster

  • Kommun Malmö
  • Antal bostäder 38 bostäder
  • Boarea 98-133 kvm
  • Pris Från 3 095 000 kr
  • Inflyttning Prel. Hösten/vintern 2021
  • Upplåtelseform Bostadsrätt
Läs mer