Välkommen till en annan del av Bara

Bara har ett perfekt läge i Svedala kommun, strax utanför Malmö. Här bor man nära naturen, i det öppna landskapet med blommande rapsfält runt knuten. Sedan 1960-talet har byn byggts ut i omgångar, berättar Fredrik Wihlborg, initiativtagare till området där Brf Soläng ska byggas. För Bara är en växande ort, men hittills har det mesta hänt på andra sidan byn. Nu zoomar vi in oss på en annan del av Bara. Häng med!

Bo granne med en golfbana i toppklass

Vi tar sikte på ortens stolthet: PGA Sweden National, en golfbana i världsklass. Fredriks första tanke när han såg den här sidan av Bara var ”här vill jag bo” – och så kommer det också att bli. Men Fredrik nöjer sig inte med att bygga sitt eget hus, han har större planer än så. Här, granne med golfbanan, växer ett helt nytt bostadsområde fram. Villor och radhus som placeras omsorgsfullt för att alla ska få ta del av de vackra vyerna över golfbanan, naturen och djurlivet runt omkring.

– Det är stor skillnad mot andra sidan av vägen. Här har vi räv, rådjur och fasaner som smyger runt knuten, det är lite sommarhuskänsla över det hela, förklarar Fredrik.

En klassisk bygata i modern tappning

Fredriks tanke är att återskapa klassisk skånsk bygata – men med moderna bostäder i lantlig stil. Allt påkostat, och genomtänkt in i minsta detalj.
– Vi försöker införa så mycket fint vi kan. Vi flyttar träd istället för att fälla dem för att ge en uppväxt känsla redan från början. Vi skapar fina planteringar, en dagvattendamm med vattenväxter och området får en egen byasten, en sådan som åldermannen kallade till möte vid förr i tiden. Allt för att bevara den gamla, skånska känslan, berättar Fredrik.

Promenadavstånd till all service

Men du har ändå bara en kort promenad till Baras lilla centrum. Här finns det mesta du behöver i vardagen, som ICA-butik, apotek, vårdcentral, bibliotek, gym och pizzeria. Även skola, förskola och trevligheter som Barabadet, fina lekplatser och den nya aktivitetsparken finns på promenadavstånd. I anslutning till området byggs också en gång- och cykelövergång över Malmövägen som gör att du snabbt och säkert tar dig över vägen. Och vill du ta bussen till Malmö har du hållplatsen alldeles i närheten: du är inne i stan på omkring 20 minuter.

Golf och Bokskogen

För dig som gillar golf är det här förstås ett riktigt drömläge. Att ha en av Sveriges bästa golfbanor som granne är något alldeles extra. Och när du vill variera rundan lite har du också nära till Bokskogens Golfklubb – och därmed allt annat som Bokskogen har att erbjuda. Härifrån har du bekvämt cykelavstånd till detta härliga rekreationsområde. Perfekt både för söndagspromenaden och löprundan – kanske belönar du dig med en fika på Torups Slottscafé efteråt? Torups slott är också värt en utflykt: en av Nordens bäst bevarade renässansborgar med en magnifik slottspark.
– Båda golfbanorna har också bra restauranger, tipsar Fredrik.

Liten ort med stora planer

I Bara bor en stor bredd av människor, många barnfamiljer förstås – men också många äldre trivs här. Kommunen har satsat en hel del på Bara på sistone, både när det gäller upprustningar och fina planteringar – men också förbättring av kollektivtrafiken. Och det är fler som satsar på Bara. PGA National Sweden planerar att bygga ett hotell med SPA och konferensanläggning, och strax utanför orten planeras för en ny galoppanläggning, en avknoppning av Jägersro som även ska kunna användas för mässor och konserter.

– Bara är inte bara en sovstad längre, det här är en barnvänlig, aktiv by. Och här har blivit väldigt fint, konstaterar Fredrik.

Projekt

Försäljning pågår

Brf Soläng

Bara, Svedala

  • Kommun Svedala
  • Antal bostäder 10 st radhus
  • Boarea 119 kvm
  • Pris Från 3.398.000 kr
  • Inflyttning Våren 2021
  • Upplåtelseform Bostadsrätt
Läs mer