Varför välja Kvarteret Stockrosen?

Kanonfina kedjehus som äganderätter och massor av smarta lösningar för familjer av alla slag – med ett riktigt bra läge i mysiga Tygelsjö. Kvarteret Stockrosen är verkligen något alldeles extra. Läs vidare, och se om du håller med.

Ett kvarter som bevarar bykänslan

I de äldre delarna av Tygelsjö finns den klassiska, skånska bykänslan bevarad, och mycket av det arvet går igen i kvarteret Stockrosen. Husen har en fin kontakt med gatan utanför, de får putsade fasader i milda färger, klassiska plåttak och spröjsade fönster. Och det finns en tanke med det, berättar projektutvecklare Emma Stålhammar.
– Vi eftersträvar en gatuhuskänsla, samtidigt som vi tar det gamla arvet och gör det till något nytt. Resultatet blir fantastiskt fina, påkostade hus med ett riktigt trevligt läge. Även om tomterna inte är så stora upplevs de inte alls som små, eftersom de gränsar mot ett grönområde. Och så har de sol hela dagen.

Både fint och praktiskt

Ett perfekt hus för en barnfamilj ska vara fint, såklart. Men det behöver också vara praktiskt, menar Emma, som själv är småbarnsförälder.

– Var ska jag ställa vagnen? Var ska jag sätta upp skötbordet? Och var kan jag hänga upp tvätten? Jag har utgått från mig själv här. Sakerna försvinner inte, det måste få finnas plats även för dem. Hus som ser fina ut på ritningen kan ofta sakna just detta. Men så är det inte här.

Hallen är hemligheten

Det praktiska tänket märks redan i entrén. Här finns nämligen gott om plats för att lasta in både barnvagn, hund och matkassar samtidigt som flera personer lugnt kan hänga av sig ytterkläderna. Sedan tar en ljus och trivsam möblerbar hall vid, som skapar ett naturligt vägval in i huset. Åt ena hållet finns den praktiska delen, med husets ena badrum och tvättstugan – som även den är barnfamiljsanpassad i storlek, vilket betyder gott om plats för att ta hand om tvätten. Åt andra hållet hittar vi husets fina sällskapsytor, och det går fint att gå hela vägen runt.

– Den här rundgången ger en bra känsla i huset. Barnen springer ju runt vare sig man vill eller inte, här kan de göra det utan problem, konstaterar Emma.

Kök utan kompromisser och rum för att umgås

Dessa hus har också ett kök i särklass. Det är ljust, praktiskt och trevligt. Och alldeles öppet mot vardagsrumsdelen: ett perfekt kök att hänga i, menar Emma.

– Det är ett väldigt inkluderande kök, med bra arbetsytor och otroligt bra förvaring: vi har helt enkelt inte kompromissat med någonting.
Vardagsrumsdelen är i sin tur både ljus, rymlig och lätt att möblera. Här öppnar också dubbeldörrar ut till en rejäl altan med trädäck, en förlängning av vardagsrummet. Det här huset är inte bara praktiskt, det är också väldigt sällskapligt.

Trappa ner en trappa upp

Även på övervåningen fortsätter den lyckade kombinationen av fint och praktiskt.

– Här finns plats för familjelivet utan problem, med tre bra sovrum, och ett allrum som kan göras om till ett fjärde sovrum som tillval. Och även det blir ett rymligt sovrum, inte som i många andra nybyggnadsprojekt där man knappt får plats med sängen, säger Emma.

Snedtak ger en mysig känsla, samtidigt som takkuporna bidrar till rymd i rummen. Och ljus, förstås. Här har alla rummen ljusinsläpp från två håll. Familjebadrummet har plats för badkar om man vill, och en praktisk klädkammare sätter den berömda pricken över i:et.

Om jag bodde här...

Efter frukost börjar vi vår dag ute i trädgården, barnen springer runt och leker och jag chillar i en solstol en stund. Sedan tar vi en mysig promenad, som slutar med att jag skyfflar in mina två skitiga barn, vagnen och en av barnens kompisar som också hängde med, i huset – det är ju så jättekul med lerpölar. Det är vid sådana här tillfällen man uppskattar att ha gott om plats i entrén! Tvätten kastar jag direkt in i tvättstugan och sedan käkar vi mellanmål hela gänget, ute på altanen.

Barnen springer snart upp på övervåningen och jag går iväg och handlar mat. Sedan lagar min sambo middag, medan jag tittar på Tipslördag. Som vanligt blir vi långt ifrån fyra personer vid bordet, för både min syster och hennes lilla dotter tittar förbi, tätt följda av några kompisar och deras barn. Plötsligt är vi ett gäng på 12 personer – men det är inga problem, i det här huset finns plats för alla.

Vad är det bästa med jobbet?

Det överlägset roligaste med mitt jobb är att utgå ifrån målgruppen vi tror vill flytta hit och hitta det bästa möjliga boendet för dem, både när det gäller hustyp och upplåtelseform: hela paketet. Att skapa hem dit folk vill flytta, helt enkelt.

- Emma Stålhammar, projektutvecklare