Så inreder du när du flyttar till nyproduktion

Visst är det en lyx att få flytta in i ett boende som är helt nyproducerat. Det luktar nytt och fräscht och det är ingen annan som bott där innan och satt spår.

Man kan tycka att det inte är någon skillnad att inreda ett nyproducerat boende som ett begagnat men det finns faktiskt en del saker som skiljer de åt och som kan vara bra att tänka på när man ska inreda sitt helt nya hem. 

Skapa en moodboard

Börja med att fundera igenom era behov och önskemål. Hur kommer ni använda de olika rummen och vad har ni för krav för att livet och vardagen ska fungera. Titta sen i tidningar och på nätet och klipp och skriv ut bilder som inspirerar er och samla på er materialprover. Försök först hitta den känsla och röda tråd ni vill förmedla i hela huset. Det ska inte vara på detaljnivå då utan kan vara färger eller den känsla man önskar. Gör en moodboard (ett kollage) på detta och gör sedan likadant för varje rum och gå då in på mer specifika detaljer.

Gör långsiktiga val

När man gör materialvalen för framför allt kök och badrum är det viktigt att tänka hållbart och långsiktigt. Försök undvika att falla för trenderna utan satsa på en neutral bas som enkelt går att piffa och förändra med textilier och inredningsdetaljer.

Mät och provmöblera

Något som är viktigt när man ska möblera är måtten. Utgå från ritningen och klipp ut möblerna skalenligt och provmöblera alt i ett dataprogram. Det är inte lätt att se med ögonmått eller gå på känsla så var noga med att mäta ut ordentligt så det inte blir trångt.

Tänk även på hur man rör sig i rummet så att du inte möblerar för naturliga passager, som gången mellan olika rum eller funktioner. Man vill inte behöva gå runt en möbel hela tiden för att ta sig framåt, ex till balkongdörr. Ett bra mått att ha med sig är att en passage ska vara mellan 60-100 cm.
Om du har en mindre yta så ska du satsa på nättare möbler än stora klumpiga. Titta efter möbler som går att förändra efter behov, ex matbord med iläggsskiva osv.
Köper du möbler som är färdigmonterade glöm då inte att mäta dörröppningar, trappor, hissar etc. så att möblerna går att få in. Det är tråkigt att stå med den nya soffan halvvägs upp i trappan och inse att den inte går att få upp till övervåningen.

Mjuka till det

Utmaningen i det nyproducerade hemmet är att mjuka upp de raka ytorna och skapa en mysig karaktär i huset. Är det stora ytor gäller det att få bort eko och de stora fönstren att inte kännas som skyltfönster. Detta gör man enklast med hjälp av textilier, naturmaterial och färg. Gardiner får gärna gå från golv till tak och satsa på större mattor som ramar in soffgrupp, matgrupp osv. Vitt är ju vitt men försök att inte göra allt vitt bara för att det känns enkelt. En svagt bruten färg på väggarna ger en mycket mjukare känsla än det helt kritvita. Det går även bra att satsa på färg på textilier och annat som är lättare att ändra, om man hellre vill det. Ta gärna in naturmaterial som läder, skinn och trä.

Ge hemmet en själ

För att ge den helt nybyggda bostaden en själ är ett bra sätt att ta in en blandning av nytt och gammalt. Det ger en mer spännande kontrast och värme till inredningen. Och sätt gärna upp personliga foton på väggarna så hemmet känns som ert.

Köp inte allt innan du flyttar in utan bo in dig och känn hur ni använder ytorna och rummen. Och skapa det hem som ni vill ha och sätt er prägel på det!

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, www.formelledesign.se

Badrumsdrömmar är till för att uppfyllas

Så skapar du det perfekta badrummet

Läs mer