två tjejer väntar på en buss i en busskur

Pendlingstid = egentid

För att kunna bo där vi vill, eller för att kunna ha drömjobbet, behöver många av oss pendla till jobb eller studier. Inget fel med det, men visst kan restiden kännas som bortkastad tid ibland? Speciellt när du stressar upp dig över allt du skulle vilja hinna med i vardagen. Men du, att sitta och sucka över bortkastad tid tjänar inget till: använd den istället.

Använd tiden

Under de senaste 30 åren har fler och fler börjat pendla. Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, pendlar närmare 1,6 miljoner svenskar dagligen till sina jobb. Och många mår sämre av att pendla. Undersökningar visar att pendlare till exempel löper högre risk att drabbas av stress och sömnsvårigheter, och för att ha hälsan i behåll menar forskarna att man ska försöka använda restiden till något meningsfullt.

En kille sitter på en buss och lyssnar på musik

Lär dig ett nytt språk

Vore det inte kul att kunna snacka lite med lokalborna på din nästa resa? 15-20 minuter språkkurs om dagen kan hjälpa dig med det. Här finns massor av valmöjligheter både när det gäller olika språk och inlärningsmetoder. En app som Duolingo eller svenska Babbel kanske passar dig som åker buss eller tåg, och du som kör bil kan välja ljudboksformen istället.

Eller något helt annat

Matlagning, webbdesign eller vill du kanske bli en bättre föredragshållare? Använd pendlingstiden till att lära dig något nytt, för jobbet eller bara för skojs skull. Onlinekurser finns i massor av ämnen och på alla nivåer. Men det finns också massor av kurser i ljudboksformat för dig som bilburen pendlare.

En tjej sitter och filosoferar på en buss

Skriv en bok

Vem drömmer inte om att se sitt namn på ett bokomslag? Men trots alla berättelser som surrar i huvudet tycks vi aldrig komma till att skriva ner dem. Det kan tyckas ineffektivt att bara skriva en stund om dagen men när du väl kommer in i en rutin så är det ett utmärkt sätt att få ihop en hel bok snabbt. Dessutom finns det appar som kan hjälpa dig på traven. Och kör du bil? Prata in dina idéer med en röstinspelningsapp.

Koppla av

Ok, detta är inget för dig som behöver hålla koll på trafiken. Men om du åker buss eller tåg: varför inte se pendlingstiden som en chans att ladda om dina batterier? Meditation är inte bara för flummiga yogainstruktörer, idag finns massor av olika mindfulness-appar för helt vanligt folk som guidar dig till mer balans i livet. Eller, varför inte bara ta en tupplur? Ställ väckarklockan på telefonen så att du inte missar din hållplats.

En person virkar på en buss

Eller koppla på

Har du ett viktigt möte, eller behöver ta ett stort beslut? Vi kan alla behöva lite pepp ibland, så varför inte använda tiden i bilen till att coacha dig själv? Här märker ingen att du pratar med dig själv… Det finns massor av böcker om självcoaching och du kan även hitta gott om instruktioner på nätet. Är du ändå less på pendlingen? Då kanske det är dags att flytta. Vi på OBOS bygger bostäder över hela Sverige, läs mer här

Illustration av en tjej på medlemsservice som pratar i telefon

Är det något du undrar över?

Vi svarar gärna på dina frågor!

Till toppen