En kvinna som går på en brygga

Njut och bo i lugn och ro

Drömmer du om svalkande morgondopp, avkopplande fiske och fartfyllda båtturer? Välkommen till Brf Lanternan! Närhet till vatten innebär att alltid ha nära till roliga aktiviteter, men också till ett rofyllt liv. Att bo vid vattnet har nämligen visat sig ha en lugnande effekt på hur vi mår.

Många vill bo vid vattnet

Enligt Statistiska centralbyrån bor runt hälften av alla svenskar mindre än en mil från vattnet. I Norge är siffran nästan 75%. Att vi människor gärna bor nära hav och sjöar är ingen ny företeelse. Enligt vissa psykologer och antropologer kan vår fascination för vatten förklaras med att våra avlägsna förfäder föredrog kusten. Där fanns det gott om föda och sikten var fri vilket gjorde att eventuella besök av fienden tidigt kunde upptäckas. Idag består besöken istället av trevliga grannar och vänner som vill säga hej över en kopp kaffe.

En samlingsplats för hela familjen

Härliga hav eller sagolika sjöar – oavsett vad du föredrar är vattnet en alldeles ypperlig plats för avkoppling. Här kan du låta tankarna simma runt i det fria, för att sedan håva in och sortera dem. Men vattnet är även en perfekt samlingsplats för familjen, med fullt av saker att hitta på för både stora och små. För att inte tala om alla goda picknickar. Ja, det är något speciellt att bo riktigt nära vattnet. Här bor du precis vid Västerhavet och kan enkelt fylla lungorna med den friska havsluften. Och njuta av utsikten, förstås.

Vatten gör oss lyckligare

Att bo vid vattnet har även många fördelar. I dagens stressiga samhälle där många av oss har stillasittande jobb med krav på ständig uppmärksamhet fungerar vattnet som en lugnande oas att komma hem till. Enligt Maria Albin, Professor i arbets- och miljömedicin vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet, upplever vi att vi mår bättre och blir lyckligare av att bo nära vatten. Närheten till vattenområden får oss dessutom att aktivera oss fysiskt och leder till fler sociala möten mellan människor. Som den där fikastunden i vårsolen, när du och de andra i området förbereder era båtar inför sommarens blöta äventyr.

Som lugn musik för öronen

Vad är egentligen bättre än att sitta på en klippa, en brygga eller kanske rentutav i en båt och lyssna till vattnets ljuvliga kluckande? Eller höra det maffiga ljudet av grå novembervågor som slår mot den mörka strandkanten. I tidningen Illustrerad Vetenskap menar man att även ljudet av vatten har en lugnande effekt på vårt psyke, och signalerar både oföränderlighet och variation.

Utsikter som ger nya insikter

Det är inte mycket som får en att känna sig så liten som att stirra upp på en stjärnklar himmel. Men lika mäktig som stjärnhimmeln är, lika mäktigt kan faktiskt vattnet kännas, och kanske framförallt havet. Miljöpsykologisk forskning visar att det faktum att det känns som att havet fortsätter i oändlighet, och att det innehåller få tydliga mål, verkar lugna oss människor. Det kan till och med göra våra hjärnor gladare. Och kanske är det just vad vi behöver efter att ha uträttat stordåd hela dagen – både på jobbet, i skolan och i hemmet – att påminna oss själva att vi bara är en sten i havet. Och det är gott nog.

Visste du att…

Runt hälften av Sveriges befolkning bor inom en mil från kusten. I Norge bor nästan 75% av invånarna längs kusten.

Här bor du granne med Skagerrak, en av Västerhavets tre delar. De andra två är Öresund och Kattegatt.

Skagerrak är Sveriges saltaste vatten. Bohuslän är känt för sina skaldjur, det hänger ihop med att sådana trivs bäst där vattnet är rejält salt, som här.

En badort med anor

Redan på 1840-talet blev sommarvistelse i Grebbestad på modet, en självklar del i den nationella "kallbadsrörelsen", som bland annat sysslade med lerinpackningar, tångbad och stärkande havsbad. Än idag är Grebbestad ett av de mest populära besöksmålen i Bohuslän, och för dig som vill ha en välgörande behandling står närliggande TanumStrand Spa gärna till tjänst.

Skärgårdsupplevelser för alla

Från rogivande sol och bad till tuffa paddlingar och vackra vandringar, här finns verkligen något för alla. En tur till Tjurpannans naturreservat strax norr om Grebbestad är också ett måste. Här sluttar klipporna rakt ner i det blå! Njut av utsikten, bada och fiska – när vädret är vackert. Ett besök under storm är en häftig upplevelse, men ha respekt för vädrets makter.

Är du intresserad av Brf Lanternan?

Är du intresserad av Brf Lanternan?

Gå till projektsidan för att läsa mer om bostäderna och området. Här hittar du även kontaktuppgifter och intresseanmälan.

Jag är nyfiken och vill läsa mer!