Bästa tipsen för att bygga eget i juletid

Nu byggs det hus i varje hus. Och eftersom vi på OBOS vet en hel del om att bygga hus för alla smaker tänkte vi dela med oss av några smarta tips för pepparkakshusbygget. Häng med!

Byggmaterialet

Materialval är a och o. Vi på OBOS bygger ju i trä, men här rekommenderar vi att du väljer ett degrecept som är anpassat för pepparkakshus. Då får du ett lite hårdare, stadigare byggmaterial att jobba med. Och ett hus som håller ända fram till julgransplundringen.

Ritningen

Slarva inte med ritningarna, de är viktiga för att förenkla bygget och få ett bra slutresultat. Mät och rita upp dina mallar på ett smörpapper. Har du tänkt ut en avancerad konstruktion kan det vara bra att provbygga i kartong, då ser du direkt om något behöver justeras. Vill du ha fönster i ditt hus förbereder du öppningar för dem nu. Känns det för svårt kan du i stället spritsa fönster med kristyr när du dekorerar ditt pepparkakshus.

Tillverkningen

Precis som vi bygger våra hus i våra egna fabriker är det nu dags för din fabrik att öppna upp verksamheten. Lägg på mallarna på degen och skär försiktigt med vass kniv. Känns det för svårt att skära ut fönster kan du i stället spritsa fönster med kristyr när du dekorerar ditt pepparkakshus. Och du, gör några reservdelar också för säkerhets skull. Sortera sedan dina delar i storleksordning. Grädda småbitarna för sig och de stora för sig, då blir det enklare att få en jämn gräddning. När bitarna kommer ut ur ugnen är de lite mjuka, då kan du enkelt jämna till kanterna med en vass kniv om det behövs.

Dekor

Nu börjar det roliga: hur ska ditt hus se ut? Det här momentet kan jämföras med när du får hem tillvalskatalogen för din nya bostad i brevlådan. Att dekorera huset innan du monterar ihop det är mycket lättare än att försöka spritsa lodrätt. När du sedan monterat ihop huset kan du fylla igen eventuella springor och lägga sista piffet.

Youtube video preview

Montering

Nu ska huset upp på tomten. Montera gärna ihop huset på en bricka så att det är lätt att flytta runt det och du får plats att dekorera även utemiljön. Bästa tipset vid montering? Ta det riktigt, riktigt lugnt. Och håll koll på var dina delar hör hemma i konstruktionen innan du sätter fast dem. Smält socker är det klassiska montagematerialet, ta det försiktigt bara så att du inte bränner dig. Du kan även använda kristyr, den blir hård och fin när fått torka, det tar ungefär fem minuter.

Vi bygger nytt nära dig!

Fått smak på nybyggt?

Är det dags att fira nästa jul i ett nytt boende? Vi har mängder av läckra projekt för alla smaker över hela landet. God jul!

Sök efter ett nytt hem till nästa jul!

En trygg och säker jul

Här får du tipsen som gör att du kan fira en trygg och säker jul utan att göra avkall på myset!

Läs artikeln här!