Våga tänka utanför boxen

Vi mötte Frida Andersson som arbetar som chefsarkitekt på OBOS sedan drygt 1 år tillbaka. Ett av hennes största intressen är inredning vilket hon haft turen att få utöva även i hennes jobb som arkitekt. Nu senast i ett OBOS-projekt i Västervik, för Villa Tofsvipa på 123 kvadratmeter.

Första tanken när jag fick uppdraget var att hitta en lösning som skulle attrahera både unga och äldre, då husets planlösning ger möjlighet för boenden i bägge kategorierna. Modern inredning med klassiska inslag. Färgskalan var ganska sober, samtidigt som den inte kändes steril. Det kändes viktigt att det skulle se bebott ut.

Frida Andersson, chefsarkitekt på OBOS

Fridas inredningsintresse startade som liten då hon började måla egna fönsterkrukor i matchande färger och sydde kuddfodral till sängen. Hon har sedan utvecklat intresset genom att gå olika kurser inom både homestyling och färg- samt ljussättning, vilka är viktiga komponenter när det handlar om just inredning.

Såg du någon utmaning när du skulle inreda just det här huset?

Det stora och öppna köket i kombination med allrummet som har en rymlig lösning med ett åstak är väldigt signifikant för huset, samtidigt som det kräver viss tanke vid inredningen. Det får inte kännas ödsligt,
samtidigt som det ska lyftas och visa på en god användbarhet i rummet.

Vad i visningshuset är du mest nöjd med?

Det jag är mest nöjd med i visningshuset är det öppna rummet med kök och vardagsrum där vi fått in de olika rumsligheterna samtidigt som man känner tydliga gränser mellan ytorna.

Till hösten är det mjuka och runda former som gäller till skillnad från det strikta och avskalade som tidigare dominerar, berättar Frida. Färger som dominerar är ockragult, orange, buteljgrönt och kastanjebrunt, men också rosa toner i olika nyanser. Att få in material i trä skapar harmoni och här är det valnöt som dominerar. Tidigare har sammet dominerat men nu kan vi se att manchestertyget kan bli en konkurrent, både när det gäller möbler och inredningsdetaljer.

Vad är hemligheten bakom en lyckad styling?

Det viktigaste helt klart är att du vågar tänka utanför boxen, våga mixtra med färg, form och mönster. Blanda gärna loppisfynd med designklassiker för att skapa personlighet och ett ombonat hem.

Fridas 5 tips när du ska inreda ditt nya hem:

  1. Köp inte bara nytt utan fynda gärna något på loppis och kombinera gammalt med nytt.
  2. Snåla inte på detaljerna, det är där du sätter din prägel och ger en hemtrevlig känsla.
  3. Våga blanda olika mönster, både prickigt, randigt, rutigt och blommigt tillsammans skapar liv. Följ istället en röd tråd med kulörerna.
  4. Skapa en neutral bas med de större möblerna och addera sedan till färg på de lösa assessorerna som enkelt kan bytas ut efter årstid och trender om så önskas.
  5. Om du har gamla möbler som du tröttnat på, ta gärna fram färgburken. Här kan du göra något vågat!