Så får du och ditt hem en trygg och säker jul

Julen är högsäsong för hemmamys med levande ljus – men tyvärr är december också den månad när antalet bostadsbränder ökar mest under hela året. Här får du tipsen som gör att du kan fira en trygg och säker jul utan att göra avkall på myset.

Ljusen

Levande ljus är en viktig ingrediens i julmyset – men så lätta att glömma. Tänk så här: har du tänt ljusen är du också ansvarig för att släcka dem. En annan ljus idé är att sätta upp en lapp på ytterdörren som påminner dig om dem innan du går hemifrån. Lämna aldrig brinnande ljus utan uppsikt, och se till att de står säkert placerade: även utom räckhåll för nyfikna katter och viftande hundsvansar.

Matlagningen

I juletid är det mycket på gång i våra kök. Tyvärr är torrkokning också en vanlig brandorsak, så se till att du inte glömmer kvar något på spisen. Skulle olyckan vara framme: använd lock eller brandfilt för att kväva brand i grytor och brandsläckare om branden utvecklas ytterligare.

Julgranen

En levande julgran är härlig, men dessvärre kan den också bli farlig. För säkerhetens skull: använd aldrig levande ljus i din julgran. Se också till att din julgransbelysning fungerar som den ska – och att din gran får vatten. Julgranen är som mest brandfarlig när den är torr.

Utrustningen

Se till att du har fungerande brandvarnare i ditt hem – de räddar liv. Brandsläckare, brandfilt och eventuellt en brandstege är också bra att ha hemma. Saknar du något kanske det är dags att ge ditt hem en trygg och säker julklapp? God Jul!

Hitta hem

Fira julen 2019 i nytt hus!

Fuunderar du på att byta bostad? Då tycker vi du ska se vad vi på OBOS har att erbjuda. Vi bygger närmligen lite överallt i Sverige och kanske har vi ett nytt boende som passar dig. Kanske kan du flytta in redan till nästa jul :)

Sök bostad här

Bästa byggtipsen!

Artikel

Bygg eget i juletid

Julen närmar sig och nu gäller det att inte ta några risker i julbaket pepparkakshuset står på ToDo listan...

Fråga någon som kan de där med att bygga nytt! Fråga oss! 

Läs på om hur du bäst bygger pepparkakshus!