Har ditt hem kvadratmetrarna på rätt ställe?

Visst, storleken har betydelse. Även när det gäller ditt boende. Men vad är det som gör att vissa hem upplevs som större än vad de egentligen är? Svaret sitter i planlösningen. En bra, yteffektiv, planlösning gör det enkelt att använda bostadens ytor till max. Den bjuder in till att tänka utanför boxen och använda sig av smarta knep som får en mindre bostad att kännas alldeles lagom. Här tar vi en titt på några sådana.

Hur vill du bo?

I takt med att bostadspriserna blir allt högre börjar allt fler att fundera på att bo på mindre yta. Och för många är ”compact living” också ett medvetet val, att minska på mängden prylar och leva lite enklare. Oavsett hur du ser på saken, tänk på att mängden kvadratmetrar är ganska oväsentlig om de inte går att använda. Och de ska vara användbara för just dig och det liv du lever. Är du en soffmysare eller en festfixare? Jobbar du hemifrån, älskar du att se på film eller trivs du som bäst när något gott puttrar på spisen? Fundera igenom vad som är viktigast för dig och se på lägenhetens planlösning med ditt liv i fokus.

Planera lite mera

Vare sig du ska flytta in i din första, egna lägenhet eller byta en större bostad mot en mindre: börja med att planera. Tänk till exempel på att utnyttja takhöjden. Att hänga upp gardinstången med gardinerna ända från taket ner till golvet ger intryck av högt i tak samtidigt som rummet får en inbjudande känsla.

Jobba med förvaring på höjden, med hyllor och krokar. Kanske kan en del av dina möbler ha flera funktioner? En säng kan fungera som soffa med massor av kuddar, eller gömma gott om förvaring i skåp eller lådor undertill. Runda bord ger både ett luftigare intryck och har plats för fler sittplatser än sina fyrkantiga kollegor.

Effektiv förvaring

Oftast har man färre skåp i en mindre bostad, så använd gärna boxar/lådor i skåpen för att få plats med mer.

Platsbyggd förvaring gör att du kan utnyttja varenda centimeter i ett rum, perfekt för hallen till exempel. Här kan du gärna hoppa över den traditionella hatthyllan och istället sätta hyllor från golv till tak – med avbrott för krokar i mitten till jackor. 

Val som skapar harmoni

Du måste inte måla vitt, men det är oftast bättre att välja ljusa, harmoniska färger i små rum som man vill ska kännas större. Satsa också på bra belysning, och sprid ut denna i rummet så att det finns flera ljuspunkter – på så vis känns rummet större. Och glöm inte gröna växter, de gör så mycket för helhetsintrycket. Häng upp dem i amplar om du vill använda fönsterbrädorna till annat.

Tre kvadratsmarta tips

  1. Studera bostadens planlösning: hur passar den ditt liv och hur kan du utnyttja kvadratmetrarna maximalt?
  2. Passar dina gamla möbler in i din nya bostad? Prioritera funktion. Utbudet av möbler anpassade för mindre ytor blir också allt större, kan vara värt att kolla runt lite
  3. Håll stilen: en enhetlig bas i inredningen lämnar utrymme för att skapa ett personligt hem.

Hela Sverige ska leva!

OBOS Sverige verkar för att hela Sverige ska leva och vi anser att Sverige mår bäst om hela landet tas i bruk då stad och landsbygd behöver varandra. 

Läs mer om vår strategi för hela Sverige