Så inreder du hållbart och klimatsmart

Något som det pratas om som en trend men egentligen borde vara en självklarhet är att tänka hållbart och klimatsmart när man inreder.

Vi behöver göra mer medvetna val även i hemmet för att kunna bevara den jord vi har men även för vårt välmående och slippa kemikalier och andra partiklar som finns i de saker vi omger oss med. Det vi helt enkelt behöver bli bättre på är att tänka och handla mer långsiktigt, då vår konsumtion och nyproduktion tar hårt på jorden. Men var börjar man och hur ska man tänka?

Börja smått

Misstaget som många gör är att man vill ändra livsstil helt och ändra på allt. Risken är då att man bara blir förvirrad och stressad. Börja i stället lite smått och öka på allt eftersom du börjar komma in i tänket.

Tänk hållbart och långsiktigt

Om du ska köpa något nytt, tänk då igenom hur lång livslängd du tror möbeln kommer ha. Är kvaliteten tillräckligt bra så att den kommer hålla och fungera länge och vill du ha den tillräckligt gärna för att inte byta ut den efter en kort period? Är den funktionell så att tyg går att tvätta och att den går att målas eller slipas om när den börjar bli nött och sliten? Desto lättare den går att förändra och fixa till desto större chans är det att den får leva kvar länge. Den största miljöpåverkan genom en möbels livscykel sker vid tillverkningen så desto längre den får leva desto mindre blir påverkan.

Tänk igenom hur lång livslängd du tror dina möbler kommer ha.

Miljömärkt, närproducerat och giftfritt

Titta efter miljömärkningar och hur produktionsförloppet gått till när du ska handla något. Tyvärr kan det vara svårt att veta vilka möbler som är miljömärkta men våga fråga eller försök att läsa på. Många möbler innehåller lim, lösningsmedel och flamskyddsmedel som är allergi- och cancerframkallande. Titta efter var produkten är tillverkad så den inte rest runt halva jordklotet. Försök satsa på närproducerat så gott det går. Textilmöbler som rest långt är ofta impregnerade med mögelmedel så de ska klara transporten vilket varken är bra för oss eller miljön.

Rena material som går att återvinna

Kolla om det du ska köpa går att återvinna när den gjort sitt. Försöka att köpa saker som är tillverkade med så rena material som möjligt, alltså inte uppblandade utan går att separera, det är nämligen mycket svårare att återvinna när materialen är blandade.

Leta i dina skåp och lådor och se om du har något du inte använt på länge.

Ta tillvara och förändra det du har

Innan man investerar i något nytt är det bra att titta igenom vad man redan har. Leta i dina skåp och lådor och se om du har något du inte använt på länge eller kanske glömt bort. Du kanske har en möbel du kan måla om, byta tyg, ben eller handtag på. Ibland kan det räcka med att flytta saker från ett rum till ett annat för att få en ny känsla.

Köp begagnat

När du behöver köpa något nytt är det bra att börja med att titta i second hand butikerna ifall det går att hitta där. Äldre möbler är oftast av bättre kvalitet än nya och därmed lättare att förändra och fixa till och chansen är då större att de håller länge. Om du har råd kan ett bra tips vara att köpa designklassiker. De är inte alltid så billiga men oftast av bra kvalitet och om du behöver göra dig av med den har den ett andrahandsvärde. Leta i second hand butiker och på auktioner så kan du ha tur och göra ett fynd.

Leta i second hand butiker och på auktioner så kan du ha tur och göra ett fynd.

Tidlösa material

Försök att inte falla för trenderna då de lika snabbt som de kom är ute igen. Satsa i stället på inredning i tidlösa och naturliga material som exempelvis trä, skinn, ull och linne. De håller länge både i kvalitet och trendmässigt.

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, www.formelledesign.se