Tänk på detta när du inreder din matplats

Man brukar säga att köket är hemmets hjärta och är en av de platser vi spenderar mest tid i. Därför är det viktigt med en matplats som fungerar både i vardagen när det ska ätas frukost, läsas läxor eller pysslas men även när gästerna kommer och det ska dukas upp till fest.

Anpassningsbara möbler

Oavsett om man bor litet eller stort är det bra med anpassningsbara möbler beroende på hur många som ska rymmas. Bor du litet är ett klaffbord perfekt så det går att fälla upp skivan när man behöver större bordsyta. Bord med iläggsskivor är ett annat bra alternativ så det kan göras större vid behov. Stapelbara eller i hopfällbara stolar som kan tas fram när man blir många är en annan bra investering.

Bra belysning

En behaglig belysning är väldigt viktig och även att den går att justera efter behov. Ska man sitta och läsa eller jobba vid bordet är det bra att kunna tända upp ordentligt medan man gärna vill kunna dra ner på ljuset när man sitter på en långmiddag med tända ljus och vill skapa mysbelysning. Så använd dimmer så du enkelt kan få det ljus du önskar. Tänk på höjden på lampan så den inte hänger så högt att den bländar men inte heller för lågt så den skymmer sikten. Har du ett långt bord kan det behövas flera ljuskällor.

Mysigt, tyst och bekvämt

Inred med textilier som dukar, mattor, och gardiner för att få en mysig känsla och dämpa ljudet.

Bekvämt för långa middagar

Satsa på sköna stolar som inbjuder till långa middagsbjudningar utan träsmak. En skön lutning för ryggen, en stoppad sits eller en liten dyna att sitta på gör mycket när man ska sitta i flera timmar.

Kom ihåg: Viktiga mått för matplatsen

  • Höjden på ett matbord ska vara ca 72-75 cm högt och bredden ca 80 cm.
  • En matstol bör vara 41-45 cm hög.
  • För att man ska kunna äta bekvämt bör varje person ha ca 60x35 cm.
  • 110 cm i diameter är det minsta måttet för ett runt bord med plats för 4 personer.
  • Bordslampan bör hänga ca 55 cm över bordet.
  • Det är bra om mattan under bordet är ca 50-60 cm större än bordets storlek, så att stolarna ryms och inte hamnar utanför mattkanten.

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, www.formelledesign.se